• Már rendelhet tőlünk telefonon is! • +36-1/261-1088

Blog

A csontok és az immunrendszer támogatója, a D-vitamin

2022.10.25 10:57
A csontok és az immunrendszer támogatója, a D-vitamin

A D-vitamin nem csupán a csontok és a fogak egészségének megőrzésében játszik szerepet, sőt, még az immunrendszer támogatásán is túlmutat a hatása. A D-vitamin ugyan nem esszenciális, mégis rendkívül fontos a szervezet optimális működéséhez.

D-vitaminra szervezetünknek feltétlenül szüksége van, hiszen hozzájárul:

  • a vér normál kalciumszintjének fenntartásához,
  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • az egészséges csontozat és a normál fogazat fenntartásához,
  • a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/ hasznosulásához,
  • az egészséges izomfunkció fenntartásához,
  • valamint szerepet játszik a sejtosztódásban is.

A kalciferol, ismertebb nevén D-vitamin zsírban oldódó vitamin, melyet szervezetünk ultraibolya sugárzás hatására képes előállítani.  Figyelembe véve azonban a magyarországi napos órák számát, és azt, hogy mennyi időt töltünk a napon, sok esetben szükségessé válhat a D-vitamin étrendi pótlása.

Amennyiben D-vitaminban gazdag ételeket keresünk, a zsírosabb halfélék – elsősorban a lazac, a hering, a makréla és a szardínia –, a máj, a tej és tejtermékek, valamint a tojás, azon belül is a tojássárgája felé érdemes fordulnunk.

Mennyi D-vitamin ajánlott?

A felnőttek napi ajánlott D-vitamin bevitele 1500-2000 nemzetközi egység. Ezt az őszi-téli időszakban - amikor a napsütéses órák száma a legkevesebb -, csak természetes élelmiszerekből biztosítani igen nehéz, ráadásul az időskor, a napszegény életmód, a várandósság és bizonyos betegségek megnövekedett D-vitamin szükségletet eredményezhetnek.

A D-vitamin hiány tünetei között szerepel az izomgyengeség, a csontritkulás és csontfájdalom, a különböző fogászati és a fogágybetegségek, valamint az ingerlékenység is.

Pótlása étrend-kiegészítők formájában is történhet.

A D-vitamin azonban túladagolható, bár ehhez valóban nagy mennyiséget kell a szervezetbe juttatni, ami többszöröse az ajánlott napi maximális beviteli értéknek. A rövid távú túladagolás tünete lehet émelygés, hányás, hasmenés, általános gyengeség, a hosszabb távúé a lágyszövetek elmeszesedése, a csontok elgyengülése, törékennyé válása.

Zsírban oldódó vitaminként a nem hasznosuló D-vitamin elraktározódik, felhalmozódik, így az ajánlott napi beviteli mennyiséget ne lépjük túl!