Kérdése van? Hívjon minket! +36-1/261-1088

Blog

Magnézium az emberi szervezetben

2023.05.08 20:06
Magnézium az emberi szervezetben

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag az emberi test számára, amely számos biokémiai folyamatban részt vesz, és elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez.

Mi a magnézium?

A magnézium, régi magyar nevén kesereny egy az alkálifölfémek közé tartozó könnyűfém. A természetben számos vegyület formájában megtalálható. A földkéreg 8. leggyakoribb eleme, és az emberi test optimális működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag.  Az élelmiszerek közül a legnagyobb mennyiségben a zöldségekben, gabonafélékben, hüvelyesekben, diófélékben fordul elő.

Magnézium az emberi testben

A magnézium az emberi testben sokféle formában található meg. A szervezetben számos – 300-nál is több – enzimetikus folyamatban vesz részt. Nagyobb része, egész pontosan:

  • 53%-a a csontokban,
  • 27%-a az izmokban,
  • 19%-a a lágy szövetekben raktározódik,
  • a maradék 1% pedig szérumban tárolódik.

A magnézium a sejtek belsejében is jelen van, ahol szerepet játszik a sejtosztódásban, részt vesz a sejtek energiatermelő anyagcsere folyamataiban és a fehérje szintézisében Emellett hozzájárul az idegrendszer és az izomzat normál működéséhez, a fáradtság csökkentéséhez, az optimális pszichológiai funkciók fenntartásához.

Magnézium formái és azok hasznosulása

A magnéziumnak számos vegyülete ismert, így beszélhetünk például Magnézium-citrátról, -laktátról, -oxidról, -glicinátról, -taurátról, -szulfátról.

Mindegyik formának megvannak a maga előnyei. Számos vizsgálat, bizonyíték és cáfolat létezik a különböző magnéziumvegyületek felszívódási képeségeire vonatkozóan. Például a napjainkban keresettnek mondható magnézium-bizglicinát a magnézium glicin nevű aminosavval alkotott sója, egy kedvezően felszívódó szerves magnézium vegyület.

A különböző magnézium vegyületek bélből való felszívódását tanulmányozó vizsgálatban levont következtetés alapján a magnézium-biszglicinát abszorpciója (felszívódás) és transzportja (szállítás) a legnagyobb a bélhámrétegen keresztül, az ugyancsak vizsgálatba vont magnézium vegyületek között. A magnézium-biszglicinát magnézoium-oxid kombinácójának abszorpciós eredménye számszerűen alacsonyabb, mint a biszglicinát formáé, de statisztikailag hasonló. A magnézium-citrát és magnézium-oxid alacsonyabb abszorpciót mutatott, mint a magnézium-biszglicinát és a magnézium-biszglicinát és -oxid kombináció.

Általánosságban elmondható, hogy a mindennapi egészségmegőrzéshez, azaz, ha valaki nem szenved magnéziumhiányban a legkevésbé jól hasznosuló forma bevitele is elegendő lehet. A szervezet számára az optimális magnéziumszint fenntartása fontos. Javasolt a tudatos bevitel és a túl dozírozás elkerülése.