Kérdése van? Hívjon minket! +36-1/261-1088

Blog

Női problémák ősszel, és azok megelőzése

2022.10.04 14:26
Női problémák ősszel, és azok megelőzése

Az ősz nem csupán a nátha szezonja, bizony a női húgyúti fertőzések előfordulása is az év ezen szakaszában a leggyakoribb. A kellemetlen tünetek azonban egyszerűen megelőzhetőek.

A női szervezet húgyúti rendszere sokkal fogékonyabb a különböző fertőzésekkel szemben, mint a férfiaké. Ennek oka egyszerűen az anatómiában keresendő. A lengébben öltözködő és a higiéniás szabályokat könnyedebben kezelő fiatalok épp úgy ki vannak téve a felfázás kockázatának, mint az idősebbek, akiknél a nyálkahártya már sérülékenyebb, és a korral vagy valamilyen betegséggel együtt járó hormonváltozások csökkenthetik a húgyúti védekezőképességet.

A húgyúti fertőzés okai

A húgyúti fertőzések okai elsősorban baktériumok, melyek egyrészt kívülről kerülhetnek be – például uszoda vagy nyilvános mosdó használat, szexuális együttlét, nem megfelelő intimhigiénia -, másrészt a szervezet saját bélflórájának felborulásával szaporodhatnak el.  Ősszel az immunrendszernek extra támogatásra van szüksége, ennek hiányában a húgyútak védekezőképessége is gyengülhet, a baktériumok pedig nagyobb eséllyel szaporodnak el valamelyik részén.

A húgyúti fertőzés tünetei:

  • sürgető/ gyakori vizelési inger
  • szúró, égő, csípő fájdalom vizelés közben
  • ritkán véres vizelet

Láz csak a húgyhólyag vagy a vese gyulladása esetén jelentkezik. Kezelése szinte minden esetben antibiotikum kúrával történik, de a kialakulásának kockázata pár egyszerű lépéssel minimalizálható. 

Húgyúti fertőzések megelőzése

Igyunk sok folyadékot, valamint ne tartogassuk a hólyagban a vizeletet, inger esetén menjünk ki a mosdóba. Ezzel segítjük a húgyhólyag és a húgycső tisztulását, csökkentve ezzel a baktériumok elszaporodásának esélyét.

Öltözzünk az időjárásnak megfelelően, óvjuk a hidegtől a kismedence környékét.

Az immunrendszer megfelelő támogatása is alapvető fontosságú, főként a hirtelen érkező hideg időben. Erre kiválóan alkalmas a C-vitamin, valamint a szelén, mely az oxidatív stresszel szembeni védekezést is segíti.

A húgyúti fertőzésekre fogékonyak számára érdemes lokálisabb védekezést is választani. A tőzegáfonya és a bíbor kasvirág például az immunitás erősítése mellett, nagy szerepet játszik a húgyúti szervek egészségének megteremtésében, megőrzésében.