Kérdése van? Hívjon minket! +36-1/261-1088

Blog

Kollagén az emberi szervezetben

2023.06.04 20:06
Kollagén az emberi szervezetben

A kollagén, a testünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, döntő szerepet játszik a különböző szövetek szerkezetének és integritásának fenntartásában.

Kollagén: Az emberi test alapvető építőköve

A kollagén, a testünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, döntő szerepet játszik a különböző szövetek szerkezetének és integritásának fenntartásában. A szervezet teljes fehérjetartalmának mintegy 30%-át kitevő kollagén a bőr, a csontok, az inak, az ínszalagok, a szalagok és a porcok létfontosságú alkotóeleme.

Mint rostos fehérje, a kollagén rostok hálózatát alkotja, amelyek szilárdságot és támaszt nyújtanak a test szöveteinek. A bőrben a kollagénrostok olyan vázat alkotnak, amely fenntartja a bőr szerkezetét és rugalmasságát. A csontokban a kollagén olyan ásványi anyagokkal, mint a kalcium, együttesen biztosítja a merevséget és a tartást. Az inakban és szalagokban a kollagénrostok párhuzamos kötegekbe rendeződnek, lehetővé téve, hogy ezek a szövetek ellenálljanak a mozgás okozta stressznek és feszültségnek.

A kollagén képezi a porc alapját. Rugalmas kötőszövetet, amely a csontok végeit párnázza, és megakadályozza, hogy azok egymáshoz dörzsölődjenek. Ez a párnázó hatás segít csökkenteni a súrlódást és elősegíti a zökkenőmentes, fájdalommentes mozgást.

Kollagén előállítása

A szervezet különböző aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok bevonásával bonyolult folyamat során állít elő kollagént. Különösen a C-vitamin játszik kritikus szerepet a kollagénszintézisben, mivel szükséges a stabil kollagénrostok kialakulásához. A C-vitaminban és más alapvető tápanyagokban gazdag étrend támogathatja a szervezet természetes kollagéntermelését.

Ahogy öregszünk, a szervezet kollagéntermelő képessége csökken, ami a szövetekben lévő kollagénrostok minőségének és mennyiségének csökkenéséhez vezet. Ez a természetes csökkenés látható az öregedés jeleiben is, mint például a ráncok és a megereszkedett bőr és ugyanez mutatkozhat meg egyes ízületi problémákban is.