Kérdése van? Hívjon minket! +36-1/261-1088

Blog

Gyömbér a konyhában: ne álljunk meg a teánál

2022.11.02 15:14
Gyömbér a konyhában: ne álljunk meg a teánál

Egyszerre csípős, kesernyés és fűszeres, aromája nem igazán hasonlítható semmilyen másik növényéhez sem. A gyömbért sokan nevezik csodafűszernek, ami egyszerre ízesíti a sós és édes ételeinket, italainkat, nem mellékesen pedig az egészségünknek is jót tesz.

A közönséges gyömbért (Zingiber officinale) Kínában már időszámításunk előtt több évszázaddal használták, a középkori fűszerkereskedelemben pedig jelentős szerepet töltött be egyedi ízvilága miatt.

A gyömbér, mint gyógynövény

A gyömbér egészségünkre gyakorolt pozitív hatása közismert. Talán senki számára sem ismeretlen a megfázás gyorsabb lefolyása érdekében használt gyömbéres tea vagy a gyömbéres víz. Sokan az ital helyett a frissen reszelt gyömbért egy kis mézzel elkeverve fogyasztják. A gyömbért azonban nem csupán nátha esetén érdemes előtérbe helyezni.

A gyömbér jótékony hatásai:

  • támogatja a szervezet természetes védekezőképességét,
  • segít fenntartani az emésztőrendszer funkcióját,
  • támogatja a légutak egészséges működését,
  • hozzájárul a komfortérzet megőrzéséhez utazási rosszullétek, hányinger esetén.

A gyömbér tehát a szervezet optimális működéséhez is hozzájárulhat, akár étrend-kiegészítők formájában is.

A gyömbér, mint fűszernövény

Bár a gyömbérnek erős szára és levelei vannak, csak a gyökértörzsét használjuk fel. A legtöbben azonnal meghámozzák, pedig a külseje is fogyasztható, tehát nem muszáj megszabadítani a héjától. Természetesen ételekben zavaró lehet a vastagabb külső része, de például ital, tea készítésekor teljesen felesleges ez a plusz mozzanat.

Milyen formában használjuk?

A gyömbért szeletelhetjük, reszelhetjük vagy akár pürésíthetjük is, ez mind ízléstől és a későbbi felhasználásától függ, ugyanakkor szárított, őrölt formában is kapható.

A keleties jellegű ételeken túl, kiváló levesek (húsos, zöldséges, gyümölcs), különböző főzelékek, mártások, húsételek – különösen vadak – ízesítéséhez is. Ilyen esetekben érdemes a főzés utolsó fázisában használni a gyömbért, valamint óvatosan bánni az adagolásával, mivel kis mennyiségben is igen erőteljes az íze.

A gyömbéres sütemények, kekszek is igen kedveltek, elég csak a mézeskalácsra gondolni. Alkoholos italokban is megjelenhet, pálinka, likőr, sör is készülhet belőle, valamint a forralt bor egyik alapfűszere.